Порочна красота
Добре дошъл/а в Wicked Lovely BG!
В момента преглеждаш форума като гост, което ти дава ограничено право за разглеждане на повечето ни дискусии и достъп до екстри, които форума позволява.
С присъединяването си към нас, ще можеш да пускаш теми, да имаш лична коренспонденция с други потребители, да гласуваш в анкети.
Регистрацията е бърза и лесна, така че какво чакаш....
Стани част от света на Мелиса Мар!
СЕГА!

Първият Български форум за книгите на Мелиса Мар и Wicked Lovely
 
ИндексКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход
Трейлър на I"Wicked Lovely"
Трейлър на III"Fragile Eternity"
Трейлър на IV "Radiant Shadows"

Share | 
 

 Екстри

Go down 
АвторСъобщение
Darkness92
Admin
Admin
avatar

Брой мнения : 13
Join date : 24.05.2010
Age : 26

ПисанеЗаглавие: Екстри   Чет Май 27, 2010 8:37 am

EXTRAS
WICKED LOVELYШест интересни факта за Мелиса Мар

1. За мен е важно да разбера как да произнасям името на хората, с които се запознавам. Ако е особено интересно или мелодично, искам да знам и произхода му.
2. Любимият ми цвят е лилавото. С всичките му нюанси. Защото, ами, всъщност, нямам идея. Като дете исках лилава спалня. Имам повече лилави дреболии и дрънкулки, отколкото са необходими на което и да било момиче. Тайното ми желание е очите ми да са лилави, но предполагам, че някой ден ще го надрасна.
3. Когато чуя гърма на мотор или на някоя мощна спортна кола, буквално забравям мисълта си.
4. Бих се татуирала всеки ден, но подозирам, че много скоро не би ми останала свободна кожа. Боди-артът ме очарова, а самото рисуване ме кара да се замайвам.
5. Не ям морски храни и дивечово месо. Дори просто да видя такива ме притеснява и разстройва.
6. Обсебена съм от числото 6. При пътуване със самолет настоявам да получа място, или полет, или час, в които присъства шестица. Старая се да правя важните неща в дни или по такива начини, че да мога да открия 6 в тях. Татуировките ми имат шестици (високи са 12 инча или имат 6 лилии). Ако се чудя между две къщи или събития, или каквото и да било, търся шестица, за да реша.

Чат с Мелиса Мар:

В: Винаги ли си искала да станеш писателка?
О: Да. Макар че се ужасявах да пробвам. Планирах да опитам да пиша, когато стана на четирийсет, но съпругът ми предложи да пробвам по-рано. Той ми оказва удивителна подкрепа и е възприел тази малко откачена представа, че мога да направя всичко. Все го чакам да проумее колко недостатъци и ограничения имам, но той продължава да ме насърчава. Тъй че започнах с писането по-рано, отколкото очаквах.
В: Кои хора или събития ти повлияха, докато пишеше Wicked Lovely?
О: Не съм сигурна, че подобно влияние се случва по време на самия процес на писане. От друга страна, може би имаш предвид какво ми е повлияло да добия кураж да започна да пиша? Съпругът ми, децата ми, родителите ми и няколко близки приятели – те не спираха да ми повтарят, че мога да се справя. Вярваха в текста и в способностите ми да разказвам истории. Изобщо не съм очаквала, нито съм се надявала на такъв успех. Напоследък доста често казвам на тези хора: „Аз сгреших. А вие бяхте прави.” Много е забавно.
В: Обикалянето на музеи и улици с камерата ти е важна част от творческия ти процес. Имаш ли любимо място за тези разходки?
О: Не става въпрос за място, а за чувство – него търся. Обичам усещането, което получавам на разни изоставени места, отдалечени или пусти, или такива, на които внезапно избликва красота. Плажа (особено извън сезона), пустини, неделни следобеди в бизнес-частите на града... ако трябваше да избера само две, щях да се спра на Сан Диего и на пустинята Мохаве.
В: Някое от тези места описано ли е в Wicked Lovely?
О: Всичките – до някаква степен... Сан Диего, например, присъства осезаемо – фонтанът от случката с Доня е паркът Балбоа. Една алея от Вашингтон, окръг Колумбия, една гара за стари влакови композиции от Алтууна, Пенсилвания, една улица в Питсбърг, един клуб от Роли, Северна Каролина. Местата оставят следи. Обичам да взимам някои черти на дадено място, отколкото просто да опиша детайлно и точно истинския град или място.
s]]В: Създаването на кой герой ти достави най-голямо удоволствие?[/b]
О: Ериъл ми е любим, но... той участва най-вече в средващата ми книга, Ink Exchange. Следващите ми любими са Доня или Кийнън (в зависимост от това кой ден е). Струва ми се, че за да ги опиша, трябваше донякъде да съм влюбена в тях. Това са тримата, които спечелиха сърцето ми от първата буква, но разбира се, имаше дни, когато обичах безумно и другите. Все пак мисля, че Ериъл, Доня и Кийнън са тези, в които съм постоянно влюбена.
В: Сет като че ли е момчето-мечта за всяко момиче. На реален човек ли е основан образа?
О: Частички от най-различни хора се преплитат при създаването на даден герой. В ума ми, той притежава вкуса за книги на един близък приятел и чара на друг. Физически, прилича на няколко други приятели. Всичко това съвсем не е нарочно. Ретроспективно обаче ясно виждам следите им. Учудвам се на коментарите на някои от читателите си, че е „прекалено идеален” – особено ме удиви тази забележка, направена от един от приятелите, повлиял ми при създаването на Сет. Просто има страшно много страхотни мъже! Освен това, разбира се, виждаме Сет през очите на Аш, тоест – така, както тя го вижда. Когато наблюдаваме хората, които обичаме, ние виждаме (или поне би трябвало) светлината, която излъчват. Блясъкът на Сет е заслепяващ, защото Аш го възприема така. Ако бяхте видели през моите очи мъжете и жените, които обичам, нямаше да забележите недостатъците им, само съвършенство. Именно така написах Сет.
В: Преподавала си литература. Годините, прекарани в такава близост до велики книги повлияха ли на собственото ти писане по някакъв начин?
О: Със сигурност ме направиха самокритична. Когато човек преподава майсторите на прозата и поезията, много ярко личи, че всичко друго бледнее при сравнение. За мен писането включва и признанието, че онова, което искам да постигна и това, което мога да правя в момента са много далеч едно от друго. Обаче ще постигна напредък единствено ако продължавам да го правя, така че непрекъснато си повтарям, че едва прохождам в това. А ако не, ще си потърся друга професия.
В: Какво е посланието, ако има такова, в Wicked Lovely?
О: Винаги има избор. Докато все още дишаме, можем да продължим да избираме и да се борим за онова, което искаме. Изборът не винаги е такъв, какъвто ни харесва, но аз искрено вярвам, че ако продължим да избираме, по-често ще стигаме до там, където искаме да бъдем. А ако спрем, такъв шанс липсва. Това да приемеш ограниченията си никога не ми е звучало като добър избор, защото си мисля, че в действителност ограничава възможностите, които можем да видим.
В: Какво ще ни разкажеш за следващия си роман, Ink Exchange!
О: Романът е за Мрачния Двор. В края на Wicked Lovely властта се променя, преминава в нов Двор; това оказва влияние и на другите. Лесли, една приятелка на Аш, попада в този хаос. Научаваме къде и защо Ниъл е получил белега си, кой е Ериъл, защо изобщо Мрачния Двор заключва силата на Кийнън, както и какво означава да се окажеш оплетен от двора на кошмарите.
В: Ще четем ли пак за героите от Wicked Lovely?
О: Аш, Сет и Кийнън участват и в Ink Exchange. Това не е тяхната история, но те са част от нея – както впрочем и главните герои от Ink Exchange присъстват в Wicked Lovely. Целта ми е някои от героите да играят главните роли в други книги – например вече планирам Сет и Доня да са главни герои в бъдещи мои романи.
В: Има ли нещо, което да очакваш с истинско нетърпение от бъдещето?
О: Всичко. Животът е такова невероятно приключение. Той е красив и ужасен и стресиращ и вълнуващ и... просто обичам всичко това!


Можете да прочетете още въпроси и отговори на невероятния фенсайт www.wickedlovely.com!

Playlist за Wicked Lovely

Никой списък не е постоянен, но това са песните, които непрекъснато слушах, докато пишех и редактирах романа. Понякога си пусках само една песенза някоя конкретна сцена (като "Break Stuff", например), а друг път въртях няколко или песните на една група (като например песните за Рата).
За любопитните, ето моя списък:
1. Beth Orton—"She Cries Your Name" (за пролога)
2. Limp BizKit—"Break Stuff" (сцената в началото, в Shooters)
3. Jem—"Flying High" (Аш и Сет)
4. Teddy Geiger—"For You I Will (Confidence)" (Аш и Сет)
5. Simple Plan—"Shut Up" (Кийнън в дома на Бейра)
6. Keren Ann—"Not Going Anywhere" (Доня при фонтана)
7. Beth Orton—"Sugarboy" (Доня с Кийнън при изоставените вагони)
8. Jem—"Falling For You" (Аш и Сет след първата им целувка)
9. The Corrs with Bono—"Summer Wine" (на панаира)
10. The Corrs with Bono—"When the Stars Go Blue" (на панаира)
11. Tegan and Sara—"You Wouldn't Like Me" (Аш/Сет след панаира)
12. Sugarcult—"Pretty Girl" (Доня /Кийнън след панаира)
13. Sugarcult—"Counting Stars" (Кийнън при реката с Бейра)
14. Dashboard Confessional—"Screaming Infidelities" (Доня се разправя с Летните Момичета заради Кийнън)
15. Jem—"Missing You" (Аш в Рата, докато си мисли как се променя)
16. Fall Out Boy —"Dance, Dance" (Летните момичета се въртят в Рата)
17. Muse—"Time is Running Out" (Кийнан, когато Аш пристига в Рата)
18. Nine Inch Nails—"Closer" (в Рата)
19. Sean Paul—"Temperature" (когато излизат от Рата)
20. Jem—"Stay Now " (Аш и Сет в дома му)
21. All American Rejects—"Dirty Little Secret" (Кийнън в дома му, след като Аш бяга от него)
22. Simple Plan—"Shut Up" (Кийнън пред къщата на Аш, заедно с Ниъл)
23. Victoria Williams—"This Moment" (когато Аш най-накрая казва „да”)
24. Jem—"Finally Woken" (Аш, след като взима жезъла)
25. Beth Orton—"Touch Me With Your Love" (последната глава и епилога, Доня и Кийнън)

Списъка с книги на Мелиса Мар:

Това са някои от книгите (не фолклорни), които ме вдъхновяват да пиша. Може би ще харесате някои от тях:
Най-голямото ми вдъхновение: сега и завинаги:
Уилям Фокнър – романите и почти всички разкази (романът „Светилището” е чудесно начало!)
Осъвременен стар фолклор:
War for the Oaks—Emma Bull
Американски богове – Нийл Геймън
Класика:
The Awakening—Kate Chopin
Сърцето на мрака – Джоузеф Конрад
Завръщане към корените – Томас Харди
По пътя – Джак Керуак
Тъй рече Заратустра – Фридрих Ницше
Широкото Саргасово море – Джийн Рис
Английска Викторианска поезия и поезия от епохата на Романтизма
Теория:
Не залагай на принца – Джак Зайпс
И заживели щастливо – Джак Зайпс

Както и:
Книги, които просто наистина много харесвам:
Speak —Laurie Halse Anderson
Храбър – Холи Блек
Коралайн – Нийл Геймън
Синьото момиче – Чарлс де Линт
The Hollow Kingdom trilogy—Clare B. Dunkle
Keeping You a Secret —Julie Anne Peters
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://wicked-lovely-bg.bulgarianforum.net
 
Екстри
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Порочна красота :: Поредицата "Порочна красота" / "Wicked Lоvely" :: I "Wicked Lovely" / "Порочна красота"-
Идете на: